Ce este indicat sa faci atunci cand intalnesti un urs in salbaticie

Daca cineva intra in casa ta neinvitat, probabil ca ai vrea sa il confrunti. Asadar, este normal ca atunci cand faci o drumetie in padure sau la munte si intalnesti un urs, acesta sa doreasca sa te alunge sau sa te atace. La urma urmei, patrunzi in casa lui. Sigur, ursii nu sunt singurele animale salbatice pe care le-ai putea intalni pe traseu, dar sunt printre cele mai comune, iar daca faci drumetii in mod frecvent in zonele de munte de la noi din tara, este posibil ca in cele din urma sa intalnesti un urs.

​Ce este de facut in cazul in care intalnesti ursul in salbaticie?

Evitarea ursului este cea mai buna optiune.

E bine sa stii ce sa faci daca un urs te ataca, dar de obicei exista pasi pe care ii poti urma pentru a evita cu totul intalnirea cu animalul. Este minunat sa vezi aceasta creatura impresionanta in habitatul sau natural, dar sa il observi de la distanta in asa fel incat sa nu risti niciun incident este cel mai bun mod de a face acest lucru.

Pasul 1: Ursii sunt atrasi in mod obisnuit de locuri de campare din acelasi motiv pentru care sunt atrasi de orase: gasesc mancare. Managementul adecvat al campingului este asadar esential atunci cand mergi cu cortul. Asta inseamna sa mentii ordinea si curatenia, sa nu lasi mancare in urma (sau pasta de dinti) si sa aduni tot gunoiul pe care il creezi.

Pasul 2: Alertarea ursilor cu privire la prezenta ta este de obicei cel mai eficient mod de a evita sa-l surprinzi. Nu vrei sa mergi pe o poteca din padure si sa te intalnesti fata in fata cu acest mare blanos, nu-i asa? Ei bine, nici ursii nu isi doresc asta. Striga, fa-ti prezenta simtita, vorbeste tare, canta si fa cat mai mult zgomot. In acest fel, ursul are suficient timp pentru a se indeparta de tine.

Pasul 3: In cazul in care vezi unul sau mai multi pui de urs, evita-i pe cat posibil. Ursoaica este, in mod cert, in apropiere, iar aceasta este extrem de protectoare. Prin urmare, daca vrei sa ii atingi puii, cu siguranta te va ataca. Incearca sa te distantezi cat mai mult posibil.

Pasi pe care sa ii urmezi daca intalnesti un urs:

  • Stai calm. Nu te agita, ci incearca sa ramai cat mai linistit. In schimb, tine in mana acel spray impotriva ursilor care nu ar trebui sa iti lipseasca din ghiozdan in nicio drumetie prin padure. Nu te intoarce cu spatele la urs, ci indeparteaza-te incet pentru a arata ca nu esti o amenintare.
  • Foloseste spray-ul impotriva ursilor. Daca aceasta retragere nu functioneaza, iar ursul continua sa se apropie de tine, fii gata sa folosesti spray-ul de autoaparare. Ar fi bine sa il folosesti la o distanta de circa 10 metri si, odata utilizat, sa te indepartezi cat mai mult de urs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *