Ce trebuie sa iei in considerare cand iti masori tensiunea arteriala acasa

Nu este neobisnuit ca pacientii sa aiba valori normale ale tensiunii arteriale acasa, dar aceste valori sa fie crescute in cabinetul medicului. Acest lucru poate fi foarte frustrant pentru pacientii hipertensivi, in special pentru cei care sunt sarguinciosi in a-si mentine tensiunea arteriala sub control.

Pacientii sunt adesea anxiosi gandindu-se ce valori va avea tensiunea lor arteriala cand este masurata in cabinetul medicului lor, iar aceasta anxietate le determina cresterea tensiunii. Este cunoscuta sub denumirea de “hipertensiune de halat alb” si este deosebit de comuna la persoanele varstnice.

Din acest motiv, pacientii care iau medicamente pentru hipertensiune sunt incurajati sa foloseasca un aparat tensoval acasa pentru a-si monitoriza cat mai frecvent tensiunea arteriala.

​Iata cateva sfaturi pentru monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale!

Masurarea tensiunii arteriale acasa este usoara, iar notarea valorilor pe o foaie, pentru o perioada de cateva zile, iti va oferi o imagine mai completa decat o singura citire in cabinetul medical o data la 3-6 luni.

  • Relaxeaza-te. Masoara-ti tensiunea arteriala atunci cand esti relaxat, nu cand esti stresat, grabit sau in timp ce te misti;

  • Alege momentul potrivit. Tensiunea arteriala este adesea cea mai ridicata dimineata devreme – la 5 sau 6 dimineata – asa ca alege un alt moment pentru a o masura;

  • Fii consecvent. Masoara-ti tensiunea arteriala in acelasi moment al zilei. De asemenea, discuta cu medicul tau cat de des ar trebui sa iti masori valorile tensiunii;

  • Fa o medie a citirilor. Specialistii in boli cardiovasculare recomanda pacientilor sa faca trei citiri si sa faca o medie a ultimelor doua pentru a obtine cea mai precisa masuratoare;

  • Cunoaste-ti valorile tinta. Intreaba-ti medicul care este tensiunea arteriala cea mai potrivita pentru tine.

Aparatele de tensiune arteriala, cum sunt cele tensoval, sunt disponibile pe scara larga in farmacii si in magazinele online de specialitate, asadar pot fi usor accesibile. Daca nu dispui de un astfel de aparat, iti recomandam sa procuri unul pentru a-ti masura tensiunea arteriala la domiciliu in mod frecvent, deoarece acest lucru te va ajuta sa lucrezi cu medicul tau pentru a-ti mentine sanatatea cardiovasculara la un nivel cat mai bun.

​Ce este o tensiune arteriala “normala”?

Pentru majoritatea pacientilor, o valoare “normala” a tensiunii arteriale este mai mica de 120 pentru cea sistolica (cifra de sus, care masoara cand inima se contracta) si mai mica de 80 pentru cea diastolica (cifra de jos, cand inima este relaxata).

Orice este peste 140/90 este considerat hipertensiune arteriala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *