Scoala primara: Cum să-ți pregătești copilul pentru primul an de școală?

De fiecare dată primul an de scoala primara este presărat cu noi emoții prin care va trece copilul tău, dar și tu ca și părinte. Este momentul în care cel mic își începe frumosul drum al educației și creșterii sale ca și om, atât profesional, cât și personal.

Astfel, primul an este o etapă foarte importantă în viața celui mic, fiind momentul în care el trebuie să se adapteze la o rutină nouă și să învețe să relaționeze cu oamenii din jurul său. Iar tu, în calitate de părinte, îți revine rolul de a-l ajuta să se adapteze și pregătească pentru această tranziție.

primul an de scoala primara

Asigură-te că învață abilitățile de bază înainte de a începe primul an de scoala primara

Înainte de a începe primul an de școală, este foarte important ca cel mic să fie pregătit și să stăpânească anumite abilități, precum:

  • citirea;
  • scrierea;
  • numerele.

Poți începe să-l înveți chiar tu cum să recunoască litere și cifrele înainte de a merge la școală, exersând împreună cu el cititul și scrierea. De asemenea, este foarte important ca celui mic să i se ofere ocazia de a se juca cu alți copii de vârsta sa.

Creează-i o rutină de studiu

Un alt lucru foarte important pe care-l poți face pentru cel mic în primul an de școală este să-l ajuți să-și creeze o rutină de studiu, înainte de a începe școala. Stabilește-i niște ore zilnice, în care-l ajuți să învețe și să se concentreze pentru o perioadă mai lungă de timp.

Astfel, cel mic se va bucura de faptul că îi va fi ușor la școală, asimilând informațiile cu plăcere. În plus, poți realiza pentru el un spațiu adecvat de studiu chiar acasă. O zonă liniștită, lipsită de distracții, dedicată studiului este locul perfect unde cel mic poate deprinde dragostea pentru carte.

Încurajează-l să-și dezvolte creativitatea – nu îi impune limite imaginației

Un alt lucru foarte important de luat în considerare în procesul de pregătire a celui mic pentru primul an de școală este să-l încurajezi să fie creativ. El are posibilitatea de a deveni independent, oferindu-i o varietate de activități creative, precum:

  • desenul;
  • pictura;
  • construirea cu ajutorul pieselor de lego, etc.

Există jocuri pentru copii de toate vârstele, destinate dezvoltării creativității lor. Mai mult decât atât, îl poți încuraja să ia decizii independente, să fie curios și să ia inițiative de unul singur.

Vorbește cu cel mic despre scoala primara și frumusețile sale

Mulți părinți evită să poarte o discuție mai serioasă cu pruncul lor despre scoala primara. Este un lucru total nou în viețile lor, iar cei mici au nevoie de informații pentru a înțelege că este un loc benefic pentru ei.

Poți să le povestești despre cum arată o zi tipică la școală și ce anume va putea învăța acolo. Mai mult decât atât, vorbește-i în special despre importanța școlii în viața sa de acum și până în viitor.

Pe lângă toate acestea, ai posibilitatea de a participa cu el la evenimente școlare, precum este vizitarea școlii. Astfel, cel mic se poate familiariza cu mediul unde va petrece cea mai mare parte din zi.

El va înțelege cum funcționează o școală și ce efecte frumoase are asupra viitorului lui. Astfel, ai oportunitatea de a vorbi cu profesorii, iar copilul tău se poate întâlni cu viitori colegi de clasă.

Primul an de școală este presărat cu emoție și provocări pentru ambele tabere. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i ușura tranziția celui mic. Bucurați-vă împreună de aceste momente fascinante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *