Faţadele ventilate sunt lucrări de construcţie foarte solicitate astăzi, ele urmează imediat după montarea pe pereţii exteriori a unor materiale termoizolante. Prin montaj fatade ventilate asiguri ventilaţia naturală, ai grijă de pereţii exteriori şi de structura lor, menţii calitatea termosistemului montat clasic.
Poţi folosi orice fel de materiale pentru finisarea faţadelor, structurile de susţinere se fixează rapid pe pereţii clădirii, dacă vrei incluzi şi strat de termo sau de fonoizolatie, materialele de finisare se întreţin foarte uşor. Faţadele ventilate montate corect asigură o presiune excelentă, exercitată de vaporii din aer, în raport cu interiorul – aerul circulă în mod natural între perete şi materialul de finisare.
Se elimină mai uşor şi umiditatea, dacă plouă excesiv apa e eliminată mai uşor şi nu ajunge să distruge pereţii şi faţadele clădirilor, ai şi izolaţie fonică şi termică în cazul clădirilor mai mari, rezistenţă sporită la uzură şi la foc, la incendii. Flexibilitatea şi versatilitatea garantate sunt alte două avantaje majore, pe care le observăm atât la punerea în operă, cât şi la prelucrările în vederea obţinerii structurilor pentru montaj.
Elemente faţadă ventilată şi materiale folosite
Orice faţadă ventilată va garanta planeitatea suprafeţei şi va fi formată din următoarele elemente:
- suportul structurii, din materiale uşoare, profil aluminiu, oţel, la materiale cu masă mare folosite, cu ancorare cu dibluri şi şuruburi de pereţii clădirilor. Montajul este făcut la distanţe mai mari faţă de perete pentru a permite montarea izolaţiei şi pentru că aerul să poată circula în mod normal;
- material izolare termică – între elementele din aluminiu ale suportului vine stratul izolator, poate fi vata minerală, polistiren, cum se prevede în proiect, grosimea stratului e egală cu grosimea suportului pentru faţadele ventilate;
- finisaje exterior finale – este ultimul strat al faţadelor ventilate, materialul de finisare, suficient de greu sau de uşor pentru a putea fi susţinut de suport.
Materialele folosite pentru faţadele ventilate şi pentru finisare pot fi diferite, de la finisaje de fibrociment, până la finisaje din lemn, PVC, ceramice, cărămidă, piatră naturală, metalice, din sticlă, din zidărie aparentă, compozite.
Instalarea şi selectarea corectă a materialelor şi a tipului de faţade, placări va asigura o viaţă îndelungată a faţadelor de ventilaţie şi o rezistenţă sporită în timp.
Montaj fatade ventilate şi preţuri
Montajul unor fațade ventilate începe cu proiectare sistemului şi faţadelor de către profesionişti, după care urmează verificarea atentă a proiectului înainte de punerea în execuţie. În practică, montaj fatade ventilate la exterior este destul de simplă. Se începe cu o consolă de ancorare metalică, cu suporturile metalice care au sarcina de susţinere şi de transfer al sarcinilor pe perete.
Se continuă cu instalarea şi fixarea panourilor izolatoare din diverse materiale prin fixări mecanice succesive, cu poziţionare panouri unul lângă altul pentru continuitatea straturilor izolatoare.
Dacă sunt panouri cu densitate dublă alegem orientarea laturii cu densitate mai mare spre exterior, spre golul de aer, iar dacă avem panouri faţade cu densitate unică acoperită cu vol mineral negru, izolaţiile sunt plasate cu acest voal orientat spre exterior, spre golul de aer. Întotdeauna fixarea panourilor izolatoare se va face cu ancore de disc pentru stabilitatea sistemelor.
Structura de susţinere vine la rând, profile verticale, transverse. E vorba despre structurile portante, fixate pe suporturi metalice de ancorare pentru a prelua sarcinile. Se va lua în considerare şi modularitatea suprafeţei exterioare de finisare.
Ca să nu avem multe poduri termice din cauza structurilor portante fixarea elemementelor în verticală şi transversale va fi externă panourilor izolatoare. La final avem orientarea externă cu panouri diferite, din materiale diverse. Costurile placărilor şi montajului faţade ventilate trec de 100/220-260 euro pe metru pătrat dacă se folosesc materiale mai scumpe şi avem suprafeţe mari.