Imobiliare Constanța: Cum evoluează piața imobiliară din orașul de la malul mării?

Noul an a adus cu sine reticență din partea oamenilor. Totul se datorează crizei economice în care ne aflăm și inflației actuale. Pandemia și războiul sunt doar două motive pentru care ne aflăm în acest moment al unui început de prăbușire a pieței imobiliare Constanta.

Nu doar în Constanța, ci în toată țara, efectele negative încep să apară. Spre deosebire de alți ani, oamenii nu se mai înghesuie pentru a-și achiziționa o locuință nouă, mai ales prin credit ipotecar.

Consultanții imobiliari sunt de părere că al doilea semestru va aduce cu sine o stabilizare pieței. În 2023, nivelul de creștere de peste 55% al tranzacțiilor cu locuințe, în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei.

Supraestimare sau subevaluare – Care este prețul real al locuințelor în 2023?

Atunci când vine vorba despre prețul pe care-l plătim pentru o locuință, există mai mulți factori implicați, printre care se numără și criza actuală. S-a observat de la finalul anului trecut, o creștere în medie cu aproximativ 15% pentru apartamentele noi și sub 5% pentru cele din segmentele vechi.

Prețurile sunt influențate de către evoluția tranzacțiilor. Un agent imobiliar sau un evaluator sunt cei ce au cunoștințele necesare pentru a estima valoarea la piață a unei locuințe, dar și cu cât s-ar vinde aceasta în condiții normale.

În întreaga Europă, prețurile au crescut cu 37% în ultimii 22 de ani. Scăderile au existat doar în 3 țări din uniune. Însă, datorită crizei, prețurile au început să scadă ușor. Putem spune despre costurile de achiziție că sunt supraevaluate sau subevaluate doar dacă se vând cu prețuri mult mai mici sau mult mai mari decât tendințele pieței la momentul cu pricina.

Cele mai mari creșteri din Europa s-au înregistrat în:

  • Estonia – +139%;
  • Ungaria – +122%;
  • Luxemburg – +115%;
  • Letonia – +101%;
  • Austria – +100%.

Au fost înregistrate și scăderi:

  • Italia – -13%;
  • Cipru – -8%;
  • Spania – -2%.

Chiriile au crescut și ele cu până la 16%.

Care sunt așteptările și riscurile pe piața de imobiliare Constanta în anul 2023?

Atât în Constanța, cât și în alte orașe foarte importante din țară, se vor resimți cel mai bine fluctuațiile de pe piața de imobiliare Constanta în 2023. Acesta este un indicator foarte important care demonstrează gradul economiei actuale din țară.

Cei mai importanți factori care influențează prețurile proprietăților listate sunt:

  • veniturile disponibile ale oamenilor;
  • costurile de construcție;
  • ratele și dobânzile.

Oricare alterare care intervine în acești factori majori se transmite direct spre situația pieței imobiliare. Din fericire, se estimează o creștere pozitivă a veniturilor per capita. Se așteaptă ca acestea să depășească rata inflației, însemnând că salariul minim brut să fie de 3.000 de RON.

Experții sunt optimiști în cele ce urmează legat de temperarea creșterii ratelor dobânzilor. Se presupune ca la finalul anului, inflația va ajunge la 8%, față de actuala valoare.

Costul construcțiilor rezidențiale a crescut și el semnificativ, deoarece materialele au devenit din ce în ce mai scumpe, iar mâna de lucru din ce în ce mai greu de găsit.

Apartamentele noi, mereu la căutare

Pe un termen scurt de timp, vor apărea scăderi ale prețurilor materialelor, care vor influența la rândul lor prețurile construcțiilor rezidențiale individuale. Inclusiv în criza precedentă din 2008, costurile construcțiilor crescuseră cu până la 13%.

Însă, sunt investitori care privesc cu îngrijorare spre viitor pentru 2023, deoarece, inevitabil după o perioadă de creștere va apărea o descreștere, ce va afecta piața imobiliară inclusiv din Constanța.

La un moment dat, oferta se va echilibra și va începe să depășească cererea de pe piață. Fie există mult prea multe proprietăți de vânzare, fie au intervenit niște schimbări bruște prin care cererea se contractă, piața imobiliară în 2023 este destul de incertă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *