Blocul Iakubian – Alaa al-Aswani

Am ajuns la Blocul Iakubian total intamplator – cartea avea un super discount, mai mult decat atragator pentru a te determina sa incerci ceva nou. Va spun din start ca nu am regretat alegerea facuta, am avut de fapt o surpriza extrem de placuta.

Pareri despre Blocul Iakubian – Alaa al-Aswani

Blocul Iakubian creaza o imagine detaliata a societatii egiptene contemporane. Pretextul este un bloc din centrul Cairoului, in care locuiesc fosti aristocrati, parveniti ai lumii moderne, amantele acestora, dar si muncitori saraci. Se pare ca in Cairo, pe terasele unor astfel de blocuri sunt niste gherete metalice, folosite in trecut ca depozite si transformate in camere de locuit. Pe terasa blocului Iakubian se creaza o astfel de comunitate.

Personajele sunt nenumarate, insa destinele lor se intrepatrund numai prin legatura cu acest bloc. Alaa al-Aswani are meritul de a da consistenta tuturor povestilor individuale si de a le urmari pana la final. Vei simpatiza cu o parte din personaje si vei fi multumit sa afli ce s-a intamplat cu ele.

Gasim asadar in carte pe un batran aristocrat afemeiat, care traieste din gloria de alta data, pe fiul portarului blocului, un elev stralucit care nu este insa acceptat la scoala de politie datorita conditiei sale sociale si care ajunge sa se transforme intr-un islamist extremist, precum si pe frumoasa lui prietena, care constransa de situatia materiala ajunge sa faca sex pe bani cu angajatorii sai.

Blocul Iakubian patrunde si in lumea afacerilor si politicii egiptene, unde rezultatele alegerilor se cumpara, iar in afaceri poti sa prosperi doar daca imparti o parte insemnata a profitului cu conducatorii politici.

Este abordata si lumea homosexualitatii din Cairo, un subiect sensibil pentru un stat arab.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *