Sisteme detectie incendiu: Aspecte cheie în protecția împotriva incendiilor

Aceste sisteme detectie incendiu ajută la prevenirea propagării focului, sunt foarte practice și utile și sunt folosite de fiecare dată cu maximă eficiență. Acestea detectează imediat pericolul și declanșează alarma înainte ca flăcările să se extindă și să distrugă bunuri sau chiar să pună viața oamenilor în pericol.

Astăzi, sistemele de detecție incendiu nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate, având în vedere numărul mare de pericole care apar în acest sens. Acestea joacă un rol foarte important și merită toată încrederea, în contextul în care 80% dintre firmele care au suferit un incendiu major au dat faliment, deși erau asigurate.

Sisteme inovative care asigură un grad înalt de performanță

De ce să vă asumați acest risc, când aveți la îndemână metode moderne care au capacitatea de a ține la distanță pericolele? Detectorul automat de fum funcționează pe bază de baterie și este prevăzut cu sirenă proprie. Datorită principiilor de detectare a incendiului, rezultatul este garantat. În prezent, există o gamă largă de echipamente care veghează și intervin în mod eficient în lupta cu focul.

Sistemele de detecție intră imediat în acțiune atunci când apare pericolul iminent. Avantajul suprem constă în faptul că, indiferent de condițiile de mediu există soluții practice de detecție, alarmare și stingere automată. Așadar, chiar și în spațiile cu temperaturi extreme, medii corozive sau toxice, pot fi amplasate echipamente sau soluții tehnice abordabile.

Astăzi, chiar și soluțiile tehnice performante au prețuri accesibile. Datorită evoluției tehnologiei, fiabilitatea sistemelor a crescut remarcabil. Așa se explică faptul că echipamentele de detecție conțin elemente de izolare și protecție precum și circuite de autotestare. Echipamentele și sistemele de detecție respectă cu precizie standardele în vigoare, astfel încât aceste soluții de securitate antiincendiu reprezintă cea mai sigură variantă de protecție.

Utilizarea sistemelor de detecție și stingere automată aduc reale economii prin reducerea timpului de nefunctionare a unor procese de producție, dar și prin reducerea masivă a pagubelor în caz de incendiu. Acestea apar sub diverse modele, însă toate funcționează cu același grad de eficiență.

Tipuri de sisteme detectie incendiu

Sistemul de detecție fum analizează semnalele transmise de detectorii de fum și declanșează alarma. Detectorii de temperatura au rolul de a sesiza un nivel ridicat de temperatură, iar cei de monoxid de carbon au rolul de a detecta creșterea peste nivel a monoxidului de carbon din mediu. Sistemul de detecție cu detectori de fum prin aspirație este prevăzut cu un aspirator și un sistem de conducte iar atunci când sunt detectate particule de fum se declanșează alarma. Această soluție este recomandată pentru muzee, bănci, hoteluri sau spații mai greu accesibile.

Detectorii de flacără au rolul de a detecta flacăra și se utilizează frecvent în spațiile predispuse la apariția focului. Detectorii de substanțe periculoase sunt folosiți pentru a detecta substanțele periculoase sau explozibile, cum ar fi vapori de petrol sau gaze, care pot aduce daune atât omului, cât și mediului.

Sisteme de blocare a ușilor în caz de incendiu

Unele sisteme detectie incendiu sunt prevăzute și cu elemente de blocare care au rolul de a bloca ușile în caz de incendiu pentru a evita producerea curenților de aer, care ar putea facilita extinderea focului.

De asemenea, acumulatorii au rol de susținerea a întregului sistem de securitate în caz de întrerupere a tensiunii de alimentare. Aceștia trebuie aleși în funcție de dimensiunea sistemului și de perioada de funcționare a sistemului, în cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică din rețea. În plus, orice sistem de alarmă are nevoie de o sursă care să asigure alimentarea cu energie.

Sistemele de avertizare sunt de două feluri: acustică, ce se remarcă prin sonor și optică, prin sirenă. Așadar, sirenele sunt folosite pentru avertizare acustică și optică în caz de inițiere a unui incendiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *